Hieronder vind je een lijst van de meest gestelde vragen. Deze lijst is niet volledig, dus als je een andere dringende vraag hebt over bijvoorbeeld mijn manier van werken, een specifiek traject of veganisme in het algemeen, neem dan contact op!

Nee, dat hoeft niet. Ik help je graag nieuwe inzichten te krijgen over de waarde van plantaardig eten. Ik verwacht echter wel dat je open staat voor informatie over een plantaardige dieet. Ik zal geen aanbevelingen doen of recepten aanbieden waar dierlijke producten in voor komen. Er is genoeg wetenschappelijk bewijs is dat het eten van deze producten de gezondheid niet ten goede komt en vanwege ethische redenen zal ik nooit enig gebruik van dieren aanmoedigen. Wil je toch dierlijke producten blijven consumeren, dan is dat in pricipe aan jou, al raad ik het af.
Ik zal je alle nodige informatie en referenties naar wetenschappelijk onderzoek bieden en al je vragen zo eerlijk en correct mogelijk beantwoorden. Samen kunnen we werken aan een methode om jouw gezondheidsdoel te bereiken. Een volwaardig, plantaardig dieet hoort daar in mijn optiek bij.
Of je een plantaardig dieet gaat volgen vanwege gezondheidsredenen en/of ethische redenen, maakt in dit geval niet uit.
Ja! Het hebben van voedselallergieën of -intoleranties betekent niet dat je niet gezond kan of moet eten. Sterker nog, vanwege bepaalde restricties is het vaak nog belangrijker gezond te eten. Afhankelijk van de allergie of intolerantie, kijken we samen wat ik voor je zou kunnen betekenen. Ik werk niet met één methode die voor iedereen werkt, omdat elke persoon andere behoeften heeft.
Ik ben geen medische dokter en ik heb niet de bevoegdheid noch de kennis beslissingen te nemen over medicatie. Je moet altijd contact opnemen met je behandelend arts als je vragen hebt over je medicatie. Ik werk hoofdzakelijk met cliënten die ‘gezond’ zijn en kampen met licht tot gemiddeld overgewicht en willen werken aan gewichtsverlies en het behalen van een gezond gewichtsverliesdoelen.
Er bestaat echter genoeg overtuigend bewijs dat voeding een zeer belangrijke rol speelt bij het voorkomen en genezen van ziekten en dat een uitgebalanceerd plantaardig dieet de beste weg is naar een gezond lichaam.

Als je serieuze gezondheidsproblemen hebt, zoek dan bij voorkeur een arts die verstand heeft van plantaardige voeding, zodat je het beste van beide werelden krijgt en meteen al je lichaam ondersteunt met een gezond dieet. Neem ook een kijkje in de literatuurlijst voor waardevolle informatie over voeding en ziekte.
Uiteraard kun je mijn recepten en tips op deze website gebruiken om een begin te maken met een gezonder dieet. Ik zou je als professionele coach wellicht kunnen ondersteunen om blijvende aanpassingen te maken in je levensstijl. Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen voor een intake gesprek, om te zien of ik je kan helpen. Houdt er rekening mee dat ik helaas niet iedereen kan helpen.
Nee, ik verkoop geen supplementen. Behalve een goede vitamine B12, Vitamine D en misschien een zinc supplement, beveel ik niet aan vitaminenpillen te slikken. Bij een evenwichtig dieet kun je al je vitaminen en mineralen uit de voeding halen. Dit is de beste bron voor deze stoffen. Vitaminen via een pil hebben vaak niet de gewenste werking en kunnen zelfs voor gevaarlijke overdoses zorgen.

Voor een overzicht van mijn kwalificaties , zie hier.
Een gewichtsconsulent is opgeleid om mensen (met gewichtsproblemen) te adviseren en te begeleiden naar een gezond eet- en leefpatroon. Personen die om medische redenen voeding nodig hebben die aan specifieke eisen moet voldoen, worden niet door een gewichtsconsulent begeleid, maar door een diëtist. Bijvoorbeeld mensen die een dieet nodig hebben vanwege een voedselallergie of bij ziekte. Een diëtist is opgeleid om alle aandoeningen die met voeding te maken hebben, te behandelen. (Bron: BGN)
De beroepsnaam gewichtsconsulent is niet beschermd. Dat betekent dat iedereen die dat wil, zich gewichtsconsulent mag noemen. De Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland biedt informatie waar je een erkend BGN-gewichtsconsulent kunt vinden.
Iedere BGN-gewichtsconsulent:
is in het bezit van een geldig diploma gewichtsconsulent van één van de geaccrediteerde opleidingen;
volgt regelmatig bij- en nascholingen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het vakgebied;
begeleidt cliënten volgens het BGN-behandelprotocol;
volgt bij een geschil de BGN-klachtenprocedure;
verkoopt géén maaltijdvervangers of afslankproducten.
Hoewel ik trouw blijf aan veel van de richtlijnen van het BGN, heb ik besloten mijn lidmaatschap per 2019 te annuleren.
Ik ben nog steeds volledig gekwalificeerd om mensen te coachen die een gezondere levensstijl en gewicht willen en ik verkoop geen supplementen of wondermiddelen. Ethiek is erg belangrijk voor mij en ik verkoop geen valse hoop of wonderdiëten.
Ik ben geen lid meer, omdat mijn klanten van over de hele wereld komen en de voordelen om lid te zijn alleen zouden gelden voor degenen die in Nederland wonen.
Bovendien, en de belangrijkste reden, moet het BGN zich houden aan de richtlijnen van de Overheid. Ik vind dat deze richtlijnen niet progressief genoeg zijn op het gebied van voeding en gezondheid. Hun houding ten opzichte van gezonde voeding loopt ver achter op wat we al weten over plantaardige voeding. Naar mijn mening doen hun aanbevelingen niet genoeg.

Het is mogelijk een eenmalige sessie te doen, maar realiseer je dat gedragsverandering veel tijd en werk kost. Een coach als ik kan je helpen je doel voor ogen te blijven houden, op de momenten dat je niet zo gemotiveerd meer bent en je het moeilijk hebt. Sommige mensen kunnen kleine veranderingen aanbrengen met een paar tips en aanbevelingen, maar grote veranderingen kan ik beter begeleiden in een langer traject. Er is een reden waarom je op zoek bent naar een coach. Het is beter om langdurige begeleiding te hebben om blijvende veranderingen te bewerkstelligen. Het is altijd mogelijk in een vrijblijvend gesprek te kijken wat je nodig hebt.
Als je hebt aangemeld voor een traject of een eenmalig consult, dan stuur ik je documenten met uitleg over de werkwijze. Tevens krijg je uitleg over de betaling en de voorwaarden voor betaling. Het is de bedoeling dat de betaling voor aanvang van het traject wordt voldaan, tenzij nadrukkelijk anders overeengekomen. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk het bedrag in termijnen te voldoen.
Nee, op dit moment bied ik alleen online hulp. Wellicht dat dit in de nabije toekomst verandert.